Blogs

16.10.2018

Kā noteikt vai rozes ir svaigas un kā tās ilgāk saglabāt vāzē

Kādas ir svaigu rožu pazīmes?

Svaigu rozi vajadzētu atpazīt pēc stigra ziedu pumpura, kuru notur stabils zieda kāts. Jāskatās, lai kāts nebūtu pavisam tieviņš, kurš noliecās, jo nevar noturēt ziedu. Šādā gadījumā kātu vajag apīsināt tik tālu, lai tas ziedu varētu noturēt. Uz svaigas rozes zieda kāta jābūt zaļām, veselām, nesavītušām lapām.

Vai pēc rožu krāsas var noteikt to, cik ziedi ir svaigi?

Jāteic gan, ka diez vai nezinātājs pēc zieda krāsas varēs noteikt to svaigumu, jo šobrīd rožu šķirņu piedāvājums un krāsu dažādība ir ļoti, ļoti liela. Pēdējos gados īpašu popularitāti guvušas violetas rozes, kuru nokrāsa nezinātājam reizēm var šķist, liecina par to vecumu, lai gan ir pēdējais modes kliedziens ziedu jomā! Tas pats attiecas uz brūnas nokrāsas rozēm. Arī tās šobrīd iet savu uzvaras gājienu un bieži vien tiek izvēlētas kā pamata ziedi līgavas pušķos. Par vecumu varētu spriest, piemēram, par zilu nokrāsu tumši sarkanām rozēm.

No kādas izcelsmes vietas šobrīd visieteicamāk izvēlēties rozes? Kuras ir visizturīgākās?

Atšķirībā, piemēram, no tulpēm un narcisēm, rožu sezona, pateicoties Holandei, Kenijai un citām rožu audzētāju lielvalstīm, ir visu cauru gadu. Latvijas rožu audzētāji ,galvenokārt, sezonu sāk ar aprīli, maiju, bet ir audzētāji, kuri pieliek visas pūles, lai vietējo rozi mēs varētu nopirkt arī tagad, ziemā. Tā ir brīva pircēja izvēle, kādas rozes izvēlēties, jo ievestās rozes priecēs tikpat ilgi, cik vietējo audzētāju! Tā kā jāpērk tā, kura pirmā iekrīt acī un sirdī! Padomu vienmēr var pajautāt ziedu tirgotājam, kuram uzticieties. J

Kas ir tās pazīmes, kas liecina, ka rozes nav piemēroti jau glabātas veikalā?

Nav tādas pazīmes, kuras liecina, ka roze jau ir veca veikalā! Ja veikalā tirgošanā stāv novītušas, pārplaukušas, birstošas rozes, tad tādas nevajadzētu pirkt nekādā gadījumā!

Kā vislabāk transpotrēt rozes līdz dāvināšanas brīdim?

Ja līdz sveikšanai ir pavisam mazs laiks, tad pietiks, ja tās tiks ietītas papīrā. Mitra salvete īsti nebūs glābiņš rozei, ja ārā ir karsts un priekšā tāls ceļš. Ja sveikšana paredzēta pēc vairākām stundām un nav iepsējas rozes ielikt ūdenī, tad katru rožu kātu var ielikt mēģenē, kura ir pildīta ar ūdeni un noslēgta ar gumijas korķīti. Rožu kātus var iespraust arī samitrinātā oāzes gabaliņā.

Kā rozes glabāt mājas?

Pārnesot vai saņemot rozes mājās, pirmām kārtām ir jāpiemeklē piemērota vāze ziediem- lai tā būtu stabila un saturētu ziedus. Vāzē jālej vēss ūdens, ja ieliesiet siltu ūdeni, tad tas veicinās rožu plaukšanu. Obligāti rožu kāts ir jāatgriež ar asu nazi, 45 grādu leņķī, kā arī jāatbrīvo no lapām līdz vietai, kur kāts būs ūdenī. Rožu ziedkāta lapām nevajadzētu atrasties ūdenī. Tās ātri var sākt pūt un saīsināt rožu mūžu vāzē. Ūdeni vāzē vajag mainīt katru dienu un pie ūdens maiņas atjaunot arī kāta griezumu. Ūdenim var pievienot ‘’krizala’’ pulverīti. Arī tas var paildzināt griezta zieda mūžu.

Kādā vietā vislabāk noglabāt rozes?

Rozēm noteikti būs ilgāks mūžs, ja tās atradīsies vēsākās telpās. Šobrīd, kad ārā ir auksts un mājās ir pieslēgta apkure, tad nevajadzētu rozes likt  pie radiatoriem, krāsnīm, kamīniem. Kā arī skatīties, lai rozes nenonāk tiešos saules staros logu tuvumā. Mainot ūdeni, atgriežot kātus un mīlot ziedus un to dāvinātāju, rozēm vajadzētu jūs priecēt vairākas dienas!

 

Ziedu salons AINA.